Versenyfelhívás és szabályok

Győr: Fenntartható mobilitás a jövő városáért

Versenyezzünk nemzetközi szinten!

Ez a versenyfelhívás a városodban és környezetében javasol megoldásokat a fenntartható mobilitásra, erre HÍVUNK! Kérjük csatlakozz! Készen állsz a feladatra?

Miért fontos a fenntartható városi mobilitás (SUM)?

A fenntartható városi mobilitás a környezet védelmét szolgálja a CO2-kibocsátás csökkentése révén a környezetbarát mobilitási eszközök használatával. Olyan mobilitási forma, mely gazdaságilag fenntartható és megfizethető, valamint társadalmilag befogadó és igazságos úgy, hogy tiszteletben tartja mindenki mobilitási igényét, a lakosságát, benne a fiatalokét, idősekét, egészségesekét és a fogyatékkal élőkét egyaránt.

A SUM emellett az egészségmegőrzés népszerűsítéséről is szól, mert tágabb értelemben a városi lakosok egészségét is szolgálja azzal, hogy az egészséget szolgáló közlekedési formákat preferálja, és felszólít annak elfogadására (például a gyaloglás vagy kerékpározás általi testmozgás előnyére, a zajszennyezés csökkentésére, az autóforgalomhoz és a parkoláshoz kapcsolódó stressz enyhítésére, valamint a minőségi városi terek és a kellemes napi utazások kialakítására stb.).

Végül a SUM az aktív polgárokról is szól, akik részt vesznek a tervezési folyamatban és befolyásolják a döntéseket. Az embereket már nem passzív utasnak tekinti, akit célba kell szállítani, hanem aktív állampolgárnak, aki képes kiválasztani a célállomás elérésének legjobb módját, gyakran kombinálva a közlekedési eszközöket a fenntartható, biztonságos, kényelmes és hatékony mobilitás elérése érdekében.

A kihívás

Köztudott, hogy a magyar városokban a városi mobilitási szolgáltatások elmaradnak a legtöbb nyugat-európai városban kínált szolgáltatásoktól, és a problémák többé-kevésbé ismertek. Győrben sincs ez másképp. Forgalmi torlódások, parkolóhelyek hiánya és illegális parkolás, rossz vagy nem hatékony tömegközlekedés, balesetek, a járdák rossz állapota (keskeny, akadályokkal) és még mindig sok helyen hiányzó kerékpáros infrastruktúra, valamint a parkolás hiánya a városközpontban és környékén. A magyar városok közlekedési jellemzője az autókon alapuló városi közlekedési rendszerek, ami miatt a legtöbb magyar nagyváros az autó városa lett, ahogy ez Győrre is igaz.

Azért, hogy bemutassuk a Fenntartható Városi Mobilitás Tervezés (SUMP) folyamatát, és megváltoztassuk a “város az autóért” nézőpontot a “város a polgárokért” irányba, nagy változásra van szükség.  El kell fogadtatnunk a sétálás, gyaloglás, kerékpározás alternatíváit úgy, hogy támogatjuk a közösségi közlekedést, megcélozva az autómentes városközpontokat.

Miről szól a verseny?

Jövőképeket keresünk, hogy integrálhassuk és növeljük a Fenntartható Városi Mobilitást (SUM) városunkban!

A lépések a következők:

1. lépésGondold át azt az utat, amelyet tervezni szeretnél a városodban, és pontosítsd a kiinduló pontot (A) és a végpontot (B). Például a kiinduló pont (A) lehet a saját otthonod, vagy egy találkozási pont, és a végpont(B) akár az egyetem, vagy a város központ, vagy bármi. Tőled függ!
2. lépésMenj végig az úton A-ból B-be határozd meg az eljutás útvonalát és a SUMP-hoz kapcsolódó kihívásokat, pl. a célhoz való eljutást gyalog, kerékpárral, közösségi közlekedéssel, (autóbusz, vonat). A kihívások kapcsolódhatnak a biztonsághoz, az infrastruktúra hiányához, akadályokhoz, stb…  Ahhoz, hogy ezeket a kihívásokat feltérképezd, egy nagyszerű digitális eszköz áll rendelkezésedre: a Siftr (www.siftr.org).
3. lépésMiután feltérképezted a kihívásokat, használd a MEES platformot, javasolj fejlesztéseket és határozz meg (legalább) három alternatív útvonalat A-ból B-be, felhasználva a fenntartható mobilitási formákat (pl. gyaloglás, kerékpározás, elektromos roller, közösségi közlekedés), azok különböző kombinációit, vagy akár a személygépkocsit és/vagy motorkerékpárt. A javasolt fejlesztések tartalmazhatnak új közösségi közlekedési infrastruktúrát (pl. vasútvonal, autóbusz útvonal, stb.), kerékpárutat, kerékpár parkolót, gyalogos útvonalakat, autóparkolókat, stb. A MEES platform számos ilyen lehetőséget kínál. Figyelj arra, hogy a javasolt ideális alternatív útvonal környezetbarát, tiszteletben tartja minden városlakó közlekedési igényeit (fiatal és idős, egészséges és fogyatékkal élő), gazdaságilag fenntartható és a lehető legtöbbet hozza ki a már elérhető infrastruktúrából, valamint az egészséges életmódot is támogatja.
4. lépésTöltsd ki a jelentkezési lapot és nyújtsd be. A jelentkezési lapon leírhatod, hogy miért ezt az útvonalat választottad, milyen beavatkozásokat javasolsz, és megindokolhatod, hogy a jövőkép a SUMP hatékonysága szempontjából miért lesz…   Környezetileg fenntartható (pl. károsanyag kibocsátás csökkentése)Társadalmilag befogadó (pl. a lakosság különböző rétegeinek, mint gyerekek, idősek, fogyatékkal élők, stb.) mobilitási szükségleteinek figyelembe vételeGazdaságileg fenntartható (pl. megfizethető lehetőségek, nem túl drága beavatkozások)Egészséges életmódot támogató (pl. testmozgás, stressz minimalizálása, stb..)

Mindkét javasolt eszköz (Siftr és MEES platform) könnyen használható, és nem igényel előzetes programozási szaktudást. Az eszközök használatára vonatkozó utasítások, valamint további tananyag a SUMP-ról elérhető hamarosan a honlapon . A versenyre való regisztrációkor megkapod fiókod adatait a MEES platform eléréséhez.

Kiket várunk a versenyre?

Várjuk az egyetemi hallgatókat, középiskolás diákokat, de várjuk mindazokat, akik érdeklődnek a Fenntartható Városi Mobilitás (SUM) iránt (pl. helyi csoportokat, társaságokat, helyi lakosokat). Ugyan a pályaműveket elsősorban Győrhöz kapcsolódóan várjuk, de természetesen a közeli települések lakóinak ötleteit is várjuk, hiszen Győr és környékének közlekedési rendszere régóta összekapcsolódik egymással. Regisztráljanak és vegyenek részt a versenyben!

Díjak és nyeremények

A verseny győztese bemutathatja Győrben, a Széchenyi István Egyeteme szeptemberben megrendezésre kerülő Nemzetközi UrbanSCOPE Konferencián a pályamunkáját. Így lehetőség nyílik megismerni Görögországban, Glyfada városában, Németországban, Darmstadtban készült nyertes pályaműveket (SUMP forgatókönyveket).

Továbbá, a nyertes pályamunkát Győr MJV Önkormányzata előtt is bemutatjuk/ismertetjük, így lehetőség nyílik a legjobb ötletek tényleges megvalósítására is.

A verseny első három helyezettje ezen kívül a további díjazásban részesül:

  1. helyezett: 1 éves GyőrBike bérlet
  2. -3. helyezett: fél éves GyőrBike bérlet

A fenti díjak mellett tárgyjutalom is kiosztásra kerül a helyezett pályamunkák között.

A határidő és a jelentkezés módja

A versenyre való jelentkezés határideje 2022. május 15.  2022. május 20.

A pályaművek beküldésének határideje 2022. június 10.

A versenyen való részvételhez kattints az alábbi gombra!

A regisztrált versenyzők IDE KATTINTVA tudhatnak meg többet!